Abonare newsletter

Latest news

 • Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet?

  20/05/2010 00:02

  Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet? Se pare ca nu trece o zi în care sa nu auzim despre noi tipuri de...

  read more

 • Este computerul meu sigur, acum ca am anti-virus si anti-spyware?

  19/05/2010 22:56

  Intrebarea "Este PC-ul meu sigur" într-adevăr are doar un singur răspuns: NU. O buna intrebare ar...

  read more

Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet?

Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet?

Se pare ca nu trece o zi în care sa nu auzim despre noi tipuri de ameninţari care vizează calculatoarele conectate la internet care odata instalati pot avea consecinţe dezastruoase pentru datele dumneavoastra . Produsele Microsoft au devenit un obiectiv irezistibil pentru hackeri si scriptorii de virusi.

Aici sunt cativa pasi pe care ii puteti si ar trebui sa ii faceti, ca atat calculatorul cat si datele dumneavoastra sa ramana în condiţii de siguranţă:

 • Folositi un firewall - Un firewall este un program sau hardware care se situeaza între computer şi internet şi permite numai anumitor tipuri de servicii să treacă de el. De exemplu, un firewall poate permite verificarea e-mail şi navigarea pe Web. dar interzice anumite servicii, care nu sunt de obicei la fel de utile, cum ar fi RPC "sau" Remote Desktop ". (Dacă utilizaţi un modem "dial-up" pentru a va conecta la internet, un firewall nu este la fel de important, deşi nu rau sa il aveti)

 • Program antivirus - Uneori, de obicei prin e-mail, virusii sunt capabili să traverseze "peretele" firewall şi ajung in computerul dumneavoastra oricum. Un program antivirus, actualizat, ii repereaza si ii sterge de pe disk. Sunt programe antivirus care ruleaza in timp real, aceste programe detecteaza virusii inca inainte de a ajunge pe disk, dar consuma resursele calculatorului dumneavoastra si ii ingreuneaza viteza de lucru.

  Important: pentru că apar virusi in fiecare zi, este important ca definitiile de viruşi sa fie actualizate. Asiguraţi-vă că funcţia de actualizare automată sa facă acest lucru în fiecare zi.

 • Anti-Spyware - Spyware-ul este similar cu virusul informatic, în măsura în care ajunge pe disk face ceva nedorit. În mod normal, spyware-ul este relativ "linistit" dintr-o perspectivă de siguranţă, dar poate viola intimitatea dumneavoastra prin urmărirea site-urilor web care le vizitaţi, sau pentru a adăuga "caracteristici" pe care nu vi le-ati dorit pe sistemul dumneavoastră si de care nu aveti nevoie. Un exemplu de dauna pe care un spyware il poate face este ca poate sa redirecţioneze căutările dvs. de web spre alte site-uri pentru a încerca sa va vanda ceva. Desigur, anumite programe spyware sunt atat de prost scrise, incat ar putea la fel de bine sa se comporte ca un virus, avand in vedere modul in care poata consuma resursele sistemului, provocandu-i instabilitate. Vestea buna este ca, la fel ca programele antivirus, exista programe anti spyware, care localizeaza si elimina software-ul care incalca prevederile legale.

 • Fii la curent  - Peste 80% din infectiile provocate de virusi sau spyware nu trebuie sa se întample, vulnerabilitatile software sunt exploateze de virusi, de obicei producatorii de software cand descopera vulnerabilitati ale soft-ului pun deja la dispoziţie patch-uri pentru a repara aceasta problema. Si totusi se intampla? Utilizatorul pur si simplu nu a reusit sa instaleze cele mai recente patch-uri si actualizari, care ar fi impiedicat de infectia.

 • Fii atent - daca nu esti atent, nici toate protectiile din lume nu te vor salva de tine. Nu deschide atasamente daca ai suspiciuni in privinta lor. Nu fa clic pe link-urile din e-mail daca ai suspiciuni ca nu sunt de incredere. Nu instalati programe gratuite, fara a intreba un administrator de sistem sau cineva care stie mai multe despre acel program, deoarece poate contine script-uri spyware, adware si mai rau. Atunci când vizitezi un site web, ai luat un pop-up si te întreba dacă este OK pentru a instala unele programe? Nu selecta "OK" e mai bine sa fii sigur. Alegeţi parole puternice din cifre si litre combinate atat cu caractere mari cat si mici (le va fi imposibil sa iti afle parola) si nu le impartasi cu ceilalti, doar e parola ta.

 • Asigura-ti reteua cu sau fara fir - daca esti intr-o calatorie si folosesti internet fara fir "WiFi" gratuit sau in internet cafe, trebuie sa va luati masuri de precautie suplimentare. Asigurati-va ca accesul dvs. la email se face prin intermediul unei conexiuni securizate (https), sau ca iti citesti email-ul printr-o conexiune criptata. Nu lasa oamenii sa iti vada parola când tastezi intr-un loc public. Asiguraţi-vă că WiFi-ul de acasa, are activata optiunea de securitate WEP, altfel e posibil ca si vecinii dumneavoastra sa foloseasca acel WiFi.

 • Siguranta fizica - toate masurile de precautie enumerate mai sus sunt inutile in cazul in care alte persoane pot ajunge la computerul dumneavoastra. Un hot poate obtine cu usurinta acces la toate date necriptate de pe computer în cazul în care poate ajunge fizic la el. Un scenariu comun este un laptop furat sau un calculator fara parola si fara o solutie de criptare date.