Solutii afaceri

Abonare newsletter

Latest news

 • Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet?

  20/05/2010 00:02

  Cum imi mentin calculatorul in siguranta pe internet? Se pare ca nu trece o zi în care sa nu auzim despre noi tipuri de...

  read more

 • Este computerul meu sigur, acum ca am anti-virus si anti-spyware?

  19/05/2010 22:56

  Intrebarea "Este PC-ul meu sigur" într-adevăr are doar un singur răspuns: NU. O buna intrebare ar...

  read more

Implementarea

Implementarea programului PRI este deobicei prea complexa pentru abilitatile „uzuale”, asadar este dorita si recomandata angajarea consultantilor externi care sunt instruiti profesional sa implementeze aceste sisteme.

Acestea sunt trei tipuri de servicii pentru care putem fi angajati:

 • Consultanta

 • Personalizare

 • Asistenta

Durata de timp necesara implementarii unui sistem PRI depinde de dimensiunea companiei, de numarul de module, de extinderea personalizarii, de scopul modificarii si de dorinta clientului de a detine proprietatea asupra proiectului.

Sistemele PRI sunt modulare, asadar nu trebuie implementate toate in acelasi timp. Pot fi impartite in diferite nivele sau faze. Proiectul tipic dureaza aproximativ 8-14 luni si solicita in jur de 80 de consultanti. Un proiect mic (de exemplu o companie cu mai putin de 100 de angajati) poate fi planificata si livrata intre 3 si 9 luni; totusi o implementare de dimensiuni mari, cu mai multe amplasamente poate dura ani. Durata implementarii este in stransa legatura cu gradul de personalizare dorit.

Pentru implementarea sistemelor PRI, companiile adesea cauta ajutorul unui furnizor PRI sau a altor companii de consultanta. Aceste firme deobicei ofera trei zone de servicii profesionale: consultanta, personalizare si asistenta. Organizatia client poate deasemenea angaja specialisti independenti pentru gestiunea programului, analiza afacerii, gestiunea modificarilor si UAT pentru a se asigura ca cerintele afacerii lor raman prioritare pe durata implementarii.

Migrarea datelor este una dintre cele mai importante activitati in determinarea succesului unei implementari PRI. Din moment ce multe decizii trebuie luate inaintea migratiei, trebuie realizate planificari considerabile. Din pacate, migrarea datelor este ultima activitate dinaintea fazei de productie din cadrul unei implementari PRI, si apoi va beneficia de o atentie minimala functie de constrangerile de timp.

In continuare urmeaza etape ale unei strategii de migrare a datelor care pot facilita accesul la o implementare PRI:

 • Identificarea datelor care vor migra

 • Determinarea duratei migrarii datelor

 • Generarea sabloanelor de date

 • Stabilizarea uneltelor pentru migrarea datelor

 • Deciderea asupra configurarilor legate de migrare

 • Deciderea asupra ahivarii datelor

Pregatirea procesului

Entersoft si-a proiectat sistemul in jurul proceselor standard din afacere, bazate pe cele mai bune recomandari din afaceri.

Ofera diferite procese insa toate sunt de o natura standardizata, modularizata. Firmele care doresc sa implementeze sisteme PRI sunt in permanenta constranse sa isi adapteze organizatiile la procese standarde, in locul adaptarii pachetului PRI la procesele deja existente. Neglijarea proceselor reprezentate in prezent in avantajul declansarii implementarii PRI este principalul motiv al esecurilor proiectelor PRI. Este asadar crucial ca organizatiile sa efectueze o analiza a afacerii inaintea alegerii furnizorului PRI si a declansarii cursului implementarii. Aceasta analiza ar trebui sa schiteze toate procesele operationale prezente, sa permita selectia unui furnizor PRI ale carui module standarde sunt cele mai apropiate de organizatia existenta. Reproiectarea poate fi realizata ulterior pentru obtinerea unei congruente a procesului.

Cercetarile indica ca riscul unei nepotriviri a procesului afacerii este micsorat de:

 • asamblarea fiecarui proces curent organizational cu strategia organizatiei

 • analizarea eficacitatii fiecarui proces din perspectiva capacitatii curente asociate afacerii

 • intelegerea solutiilor automate implementate in prezent

Implementarea PRI este considerabil mai dificila (si cu implicatii politice) in organizatii structurate in unitati de afaceri aproximativ independente, fiecare responsabila de propriile pierderi si profituri, pentru ca fiecare va dispune de procese diferite, reguli de afaceri, semantici de date, ierarhii de autorizare si centre de decizii. Solutiile includ coordonarea solicitarilor negociate de profesionistii locali in gestiunea modificarilor sau, daca nu este posibil, implementare federalizata prin utilizarea unor instante slab integrate configurate specific si/sau personalizate pentru a indeplini cerintele locale.

Un dezavantaj in general atribuit PRI-ului este ajustarea reproiectarii procesului companiei la modulele PRI standardizate, care poate conduce la o pierdere a avantajelor competitive. Cat timp exista cazuri documentate care au materializat aceste situatii, celelalte cazuri care urmaresc procesul de pregatire a sistemelor PRI poate creste avantaje competitive sustinute.
 

Vrei sa implementezi un ERP? Te putem ajuta